Witaj

Witaj na stronie Fundacji Nie Ma Czasu! Znajdziesz tu wiele istotnych informacji na temat nowotworu jelita grubego. Ty także możesz pomóc ...

Nie ma czasu- bo jutro może być za późno, nie ma czasu- bo nie chcemy go mieć, nie ma czasu- bo pędzimy na oślep, bez refleksji i zamysłu. A tracimy przez to tak wiele. Współczesnego człowieka niszczy pośpiech- powiada Michel Quoist. I odbiera mu godność. Dlatego zatrzymajmy swoje krótkie, kruche życie w kadrze i rozejrzyjmy się dookoła. Świat zawsze może być piękniejszy, ludzie szczęśliwsi. A my razem z nimi.
 Ta fundacja powstała z miłości. I przekonania, że to ,czego nam, społeczeństwu najbardziej obecnie brakuje to zwykła ludzka życzliwość. Zapomniany, zakurzony, deficytowy towar, który przecież  nic nie kosztuje.  Dziś nabywanie dóbr nie sprawia już takiej radości jak niegdyś. Wielu z nas większą radość daje dawanie. Chciałabym skupić wokół naszej fundacji  ludzi, którzy czują  podobnie.
Wzorem jest dla mnie fundacja „Mimo wszystko” i Anna Dymna, która swoją postawą moralną, swoją „twarzą”, ogromną miłością i szacunkiem dla ludzi, rozbudziła w nas wiarę w człowieka. Tego człowieka, o którym Erazm z Rotterdamu mawiał, że jest wielkim Cudem. Bierzmy więc dobry przykład i małymi kroczkami, bez zadęcia, róbmy  swoje, mimo wszystko. Siejmy i zbierajmy pomoc, dobro, uśmiech i wsparcie. Informujmy i edukujmy, by niewiedza nie odebrała nam najbliższej osoby.  Abyśmy gorzko nie powiedzieli „gdybym kiedyś miał tę wiedzę o chorobie co dziś – to wszystko byłoby inaczej”.
 Wiem, że sama nie zdziałam zbyt wiele, dlatego apeluję do Ciebie- dołącz do nas. Spraw, że dzięki Tobie życie innych ludzi - obcych, bądź najbliższych, zmieni się na lepsze, a może …  będzie trwało. Najdrobniejszy gest będzie budował naszą Fundację dla chorych i potrzebujących pomocy ludzi. Szczęścia szukamy w zmaterializowanym świecie, a tymczasem „to człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia” (P.T. Holbach). Działajmy. Nie ma czasu.

Agnieszka Skalska
Fundator Fundacji „Nie Ma Czasu”

Nazwa Fundacji „Nie Ma Czasu”  została zaczerpnięta z wiersza ks. Jana Twardowskiego o tym samym tytule, którego lekturę okraszoną minutką refleksji polecam:

Nie za bardzo wiadomo jakże to się dzieje
że czas wtedy przychodzi gdy go wcale nie ma
i w sam raz tyle tylko ile go potrzeba
nawet we śnie gdy ciało podobne do duszy
kto ma czasu za dużo wszystko czyni gorzej

jeżeli kochasz czas zawsze odnajdziesz
nie mając nawet ani jednej chwili
na spotkanie list spowiedź na obmycie rany
na smutku w telefonie długie pół minuty
na żal niespokojny i na rozeznanie
że dobrzy są mniej dobrzy a źli trochę lepsi
bo w życiu jest tylko morał niemoralny

Wielkim wsparciem w chwilach słabości będzie dla nas też tekst, którego autorem jest dr Kent M. Keith zaczerpnięty ze strony internetowej Fundacji Anny Dymnej „Mimo wszystko” www.mimowszystko.org

Ludzie postępują nierozumnie,
nielogicznie i samolubnie –
kochaj ich mimo wszystko.
Jeśli czynisz dobro,
oskarżą cię o egocentryzm –
czyń dobro mimo wszystko.
Jeśli odnosisz sukcesy,
zyskujesz fałszywych przyjaciół
i prawdziwych wrogów –
odnoś sukcesy mimo wszystko.
To, co budujesz latami,
może runąć w ciągu jednej nocy –
buduj mimo wszystko.
Ludzie w gruncie rzeczy